Akce Tričko + ponožky ZDARMA → Použi kód LADINAMTO

Proč jsme udělali speciální kolekci k 100. výročí vzniku ČSR?

17 September, 2018 

To, že mluvíme česky a slovensky, je pro nás také samozřejmé. I to, že studujeme na českých a slovenských školách. I Česká republika a Slovensko jako státy se svými hranicemi nám přijde jako úplně normální. Přirozeně se považujeme za Čechy a Slováky.

Ale před 100 lety to tak vůbec nebylo. Téměř 1 000 let jsme byli součástí jiných a byli jsme braní jako chudý kraj. A jen 100 let nás dělí od této doby. A my si to ani nepřipomínáme a většina z nás o tom ani neví.

Této naší české samozřejmosti však předcházelo mnoho významných událostí a za tím vším byli lidé, kterým vděčíme za to, čím jsme teď. Bohužel si vůbec nepřipomínáme důležité události naší historie a myslím si, že je to tak důležité, že si to naši pozornost rozhodně zaslouží. Nebýt událostí a úsilí před rokem 1918, tak tu dnes nepíšu česky, jsme součástí nějakého jiného národa, bojujeme za svoje sebeurčení tak jako mnoho malých národů dnes v Evropě… ale nechci vytvářet konspirační teorie.

Chceme si připomenout alespoň dva hlavní představitele vzniku Československa. Za českou stranu to byl rozhodně Tomáš Garrigue Masaryk a za slovenskou stranu Milan Rastislav Štefánik. Jim jsme vzdali hold speciálním designem v limitované edici „Fusaklí“ věnované právě 100. výročí vzniku Československa. Třetím designem je spojení českého lva a slovenského trojvrší jako završení snahy těchto dvou pánů. Během srpna, září a října si budeme ve spolupráci s mladou dějepisářkou Sandrou z Dejin inak připomínat toto období a jeho důležitost.

Ale žádný strach, nebude to nudná přednáška, ale zajímavě podaná fakta tak, aby to pochopilo i malé dítě, hipster, manažer, bača a i my ☺. Jestli se nám to povede, zorganizujeme i několik veřejných debat na toto téma a bude se i soutěžit. Tak co myslíš? Nevyplatí se připomenout si den, kdy se vlastně moderní Česko a Slovensko narodilo?